Nigerian Police Force

This post was made specially for participants who applied for the Nigeria Police Recruitment and participated in the recruitment exercise of the Nigeria Police Recruitment Programs and are also anticipating a call up for the screening exercise that have been scheduled to hold very soon.

Its very important you equip yourself with past nigerian police aptitude test past questions and answers to enable you excel in the recruitment process easily.

This particular information we decided to give out free on our platform is sold for a token on other websites but due to the condition of the country now we decided to give it out for free.

The Nigeria Police screening and aptitude test is based on the following course or subject, English, Mathematics and general knowledge, the idea there is simply a test of basic knowledge. They are usually repeated questions from the past ones. We were able to gather and arrange few of the past questions of the aptitude test.

Here Are The Likely Aptitude Test Past Questions & Answers

1. What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force

2. What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: The police are your friends

3. When was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

4. What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

5. Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6. What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

7. What is the name of Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: IGP Mohammed Adamu

8. What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?

ANSWER: 1986

9. When did Nigeria got her independence?

ANSWER: 1 October 1960

10. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representatives

ANSWER: Femi Gbajabiamila

11. Who is the current Senate president of Nigeria?

ANSWER: Ahmed Ibrahim Lawan

12. Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari

13. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?

ANSWER:

i). The Police service Commission (PSC)

ii). Ministry of police affairs

iii). The Nigeria police council(NPC)

14. What is the staff strength of Nigeria police force?

ANSWER: 371,800 officers

15. Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.

16. When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 october 1963

17. What year did Nigeria civil way started and ended?

ANSWER: Started 1967 and ended 15th Jan. 1970

18. Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

19. What is the Current population of Nigeria?

ANSWER: 183 million

21. What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

22. Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?

ANSWER: Louis Edet

23. How many local government do we have in Nigeria?

ANSWER: There are 774 local governments in Nigeria as written in the Nigerian Constitution 1999.




MORE NEW UPDATES? RETURN TO HOMEPAGE